Kartın USB Type-C ile bilgisayara bağlantısı yapılır.
Ayarlar
Konfigurasyon uygulaması açılır ve SkyLogic’in bağlı olduğu port seçilir.
‘BAĞLAN’ butonuna basılıp bağlantı sağlandıktan sonra Version, Model ve Yazılım Sürümü bilgileri kontrol edilir.
Sensör Verileri
Sol taraftaki menü aracılığıyla ‘Sensör Verileri’ sekmesi seçilerek SkyLogic Uçuş Bilgisayarı üzerinde bulunan sensörlerin verileri anlık olarak takip edilebilir.
Not: SkyLogic Kullanım Talimatlarına uygun kullanılmamış, olumsuz çevresel etkilere maruz kalmış, hasar görmüş olan uçuş bilgisayarı sensör verilerinin doğruluğu bu sayfa aracılığıyla mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi takdirde kartın yanlış çalışmasına ve hatalı çıkış sinyalleri üretmesine sebep olabilir.
‘Başlat’ butonuna basıldığında SkyLogic Uçuş Bilgisayarının sensör verileri ekrana gelecektir. Bu menüden başka bir menüye geçebilmek için ‘Durdur’ butonuna basılmalıdır.
Konfigürasyon
Konfigürasyon sekmesi altında SkyLogic Uçuş Bilgisayarının çalışma şekilini belirleyen ayarlar mevcuttur. Planlanan uçuş modeline uygun şekilde ayarların yapılması gerekir. ‘Başlat’ butonuna basılarak konfigürasyon moduna girilir.
SkyLogic Uçuş Bilgisayarı içerisinde bulunan ayarları ekrana çekebilmek için ‘Oku’ butonuna basılmalıdır.
‘Kurtarma Sistemi Yapısı’ ‘nın iki seçeneği mevcuttur:
- ‘Apogee’ seçilirse SkyLogic Uçuş Bilgisayarı sadece apogee noktasında paraşüt açacak şekilde programlanacaktır.
- ‘Apogee + Main’ seçilirse SkyLogic Uçuş Bilgisayarı Dual Deploy modunda çalışarak hem apogee noktasında hemde belirlenen bir irtifada ikinci bir paraşütü açacak şekilde programlanacaktır.
- ‘Haberleşme Alt Sistemi’ LoRa modülünün kullanılmayacağı durumda, sistem ‘Off’ konumuna getirilerek devre dışı bırakılır ve bu durumda LoRa modülü uyku moduna alınır. Tekrar ihtiyaç duyulduğunda, sistem ‘On’ konumuna getirilerek haberleşme sistemi aktif hale getirilir.
- ‘Ana Paraşüt Açılma İrtifası’ metre cinsinden ilgili kutucuğa girilmelidir. Burada metre cinsinden verilen değer SkyLogic Uçuş Bilgisayarının uçuş öncesi çalıştırıldığı yüksekliği baz alınarak hesaplanır.
- ‘Uçuş Verilerinin Kaydetme Sıklığı’ seçenekler arasında bulunan zaman değerlerinden bir tanesi seçilerek uçuş verilerinin SkyLogic Uçuş Bilgisayarı üzerindeki microSD karta kayıt sıklığı belirlenmiş olur.
- ‘Apogee / Main Pyro Açık Kalma Süresi‘ burada belirlenen değer ilgili pyro çıkışında kullanılacak olan eyleyicinin türü ve cinsine göre kullanıcı tarafından seçilmelidir. Seçilen süre boyunca bahsi geçen pyro çıkışı ON konumuna gelecektir.
- ‘Veri Paket Ayracı’ burada seçilen parametre yer istasyonuna kablosuz olarak aktarılan verilerin her biri arasında, verileri ayırmak için kullanılan ayraçtır.
- Bu sekme altında yapılan tüm ayarlar ‘Gönder’ butonuna basılarak SkyLogic Uçuş Bilgisayarına aktarılır. ‘Gönder’ butonuna basıldıktan sonra ‘Oku’ butonuna tekrar basılarak verilerin SkyLogic Uçuş Bilgisayarına doğru bir şekilde yazıldığı kontrol edilmelidir.
Pyro Testi
Pyro testi yapabilmek için ‘Başlat’ butonuna seçilerek pyro test süreci başlatılır.
Test edilecek pyro çıkışı seçilerek ‘Arm Et’ butonuna basılır.
Bu aşamada 10 saniye içerisinde seçilen pyro çıkışı ‘Ateşle’ butonuna basılarak aktif edilmelidir.
IMU Kalibrasyonu
IMU kalibrasyon işlemi dört parametreden oluşmaktadır. Bu parametreler 0-1-2-3 olmak üzere dört ayrı seviye göstergesi ile gösterilmektedir. Sistem veya altsistemlerden birisi 0 değeri bildiriyorsa ilgili sistem veya altsistem hatalı veri ölçümü yapıyor anlamı taşır, mutlaka kalibre edilmesi tavsiye edilir. Sistem veya altsistemlerden biri 3 değeri bildiriyorsa tamamen kalibrasyonu tamamlanmış anlamı taşır, ilgili sistem veya altsistem yeniden kalibre edilmesine ihtiyaç yoktur.
Kalibrasyon adımları:
- ‘Başlat’ butonuna basılarak kalibrasyon işlemi aktif edilir.
- Jiroskop Kalibrasyonu
- SkyLogic Uçuş Bilgisayarı düz bir zeminde olabildiğince sabit tutulmalıdır.
- Manyetometre Kalibrasyonu
- SkyLogic Uçuş Bilgisayarı havada “8” işareti çizicek şekilde hareket ettirilmelidir.
- Akselerometre Kalibrasyonu
- SkyLogic Uçuş Bilgisayarı +X, -X, +Y, -Y, +Z, -Z olmak üzere toplamda altı yönde de yerçekimi ivmesine sırası ile maruz bırakılır. Her yönde mümkün olan en az titreşim ile sabit tutulmalıdır.
- Kalibrasyon parametreleri istenilen seviyeye ulaştığında ‘Durdur’ butonu ile sonlandırılmalıdır.
Yukarıdaki şekillerde SkyLogic Uçuş Bilgisayarının akselerometre kalibrasyonu tüm eksenlerin pozitif ve negatif yönleride dikkate alınarak örnek bir kalibrasyon şablonu sunulmuştur.
LoRa Ayarları
SkyLogic Uçuş Bilgisayarı üzerinde bulunan dahili haberleşme ünitesi olan LoRa ayarları bu sekme üzerinden yapılacaktır.
LoRa ayarlarını yapabilmek için ‘Başlat’ butonuna basılarak konfigürasyon işlemi aktif edilir.
SkyLogic Uçuş Bilgisayarı içerisinde bulunan LoRa ayarlarını ekrana çekebilmek için ‘Oku’ butonun basılmalıdır.
- Receiver Address (Alıcı Adresi): Veri paketi göndermek istediğiniz cihazın adresidir, yer istasyonu olarak konfigüre edilmiş LoRa alıcısının adresi bu kutucuğa girilmelidir.
- Address (Adres): Cihazların kimliklerini belirlemek için kullanılan adres bilgisidir. Değer ataması için 0 ile 65535 arasında herhangi bir sayı kullanılabilir.
- Net ID (Ağ Kimliği): LoRaWAN ağında, bir cihazın hangi ağa ait olduğunu belirten kimliktir, özel ve genel ağlar için farklı Net ID’ler kullanılabilir. Değer ataması için 0 ile 255 arasında herhangi bir sayı kullanılabilir.
- Channel (Kanal): LoRa cihazlarının haberleşme için kullandığı frekans bandıdır. Değer ataması için 0 ile 80 arasında herhangi bir sayı kullanılabilir. Bu değer ile frekans şu şekilde hesaplanır:
Frekans (MHz) = (Channel * 1 MHz) + 850.125MHz
- Packet Size (Paket Boyutu): Bir LoRa mesajının boyutudur. Paket boyutu, veri hızına ve kanalın kullanılabilirliğine göre optimize edilmelidir.
- Air Rate (Hava Hızı): LoRa cihazları arasındaki veri iletim hızını ifade eder ve tipik olarak, düşük veri hızları daha uzun menzillere ve daha yüksek güvenilirliğe izin verir.
- Key (Anahtar): Veri güvenliği için kullanılan şifreleme anahtarıdır ve AES-128 şifreleme standardı ile veri gizliliği sağlanır. Değer ataması için 0 ile 65535 arasında herhangi bir sayı kullanılabilir. SkyLogic’lerin v1.2L modellerinde varsayılan Key değeri ‘2024’ olarak yapılandırılmıştır.
- Power (Güç): LoRa sinyalinin iletim gücüdür ve iletim gücü 10dBm ile 22dBm arasında değişir, daha yüksek güç daha uzun menzil sağlar ancak enerji tüketimini artırır.
Not: SkyLogic ile yer istasyonunun haberleşebilmesi için iki tarafında Net ID, Channel, Packet Size, Air Rate ve Key değerlerinin aynı olması gerekmektedir.
Bu sekme altında yapılan tüm ayarlar ‘Gönder’ butonuna basılarak LoRa modülüne aktarılır. ‘Gönder’ butonuna basıldıktan sonra ‘Oku’ butonuna tekrar basılarak verilerin LoRa modülüne doğru bir şekilde yazıldığı kontrol edilmelidir.
Not: Tüm görseller örnektir.
Konfigurasyon aracı ‘İndirmeler’ sekmesinden indirilebilir.